27 Feb 2015

Zašto je važno piti dovoljno vode?



O VODI UOPŠTE

Ljudski organizam u proseku sadrži 60 - 70 % vode, a kod male dece je taj procenat još veći. Stoga je jasno koliki značaj voda ima za funkcionisanje i život uopšte.


Nedostatak vode u organizmu naziva se dehidracija. Ona se obično ne može primetiti odmah, zato je neophodno piti vodu i kada niste žedni, jer kada se žeđ javi, organizam je već u stanju dehidracije. Osim pijaće vode, mogu se unositi i sveže ceđeni sokovi od voća i povrća (bez dodavanja šećera), negazirana flaširana voda, nezaslađeni biljni čajevi, kao i mleko i jogurt sa niskim procentom mlečne masti. 

ZAŠTO JE VAŽNA?


Voda učestvuje u metabolizmu svih ćelija, održavanju telesne temperature, prenosu hranljivih materija, detoksikaciji, ulazi u sastav svih tkiva... Zbog toga je neophodno unositi je tokom celog dana, jer se ona gubi znojenjem, urinom i stolicom i pri tome se izbacuju otpadne materije. Velike količine vode gube se u toku bolesti praćenih povišenom telesnom temperaturom, povraćanjem i dijarejom, kada je potreban povećan unos. Takođe, veći unos je neophodan starim i gojaznim osobama kod kojih je procenat vode u organizmu niži, kao i ukoliko se u okviru ishrane ne unosi dovoljno svežeg voća i povrća, a pojačano se konzumiraju namirnice sa većim procentom masti i šećera, mnogo gaziranih pića, industrijskih zaslađenih voćnih sokova, alkoholnih pića i kafe, jer sve to "isteruje" tečnost iz organizma.

KOLIKO?


Preporuke glase - uneti barem onoliko koliko se izgubi već pomenutim putevima u toku dana, što prosečno iznosi oko 2 litra za odraslu osobu. To takođe zavisi i od građe/konstitucije, pa tako osobe sa razvijenijom muskulaturom (sportisti) imaju veće potrebe za vodom, jer mišići sadrže više tečnosti nego masno tkivo. Nije zanemarljivo ni to čime se osoba bavi u profesionalnom smislu - veća količina tečnosti potrebna je fizičkim radnicima kao što su radnici na gradilištima i poljoprivrednici. Isto tako, više tečnosti potrebno je deci, jer njihovo telo sadrži veći procenat vode, kao što je takođe već pomenuto. 
Nedovoljan unos tečnosti nosi povećan rizik od mnogih bolesti, stanja i pojava - formiranje kamena u bubregu, glavobolje, iscrpljenosti (naročito u letnjim mesecima), skoka šećera u krvi (posebno opasno kod obolelih od šećerne bolesti - dijabetesa), smanjene koncentracije i razdražljivosti, grčeva u nogama... Dakle, s obzirom na ovako šarolik spektar poremećaja, jasno je koliko je važna uloga vode u ljudskom telu.

OPREZ...


Ipak, ovakav režim "piti, piti i samo piti" nije dozvoljen baš svima. Pacijenti koji imaju poremećaje u funkciji srca i bubrega moraju da se posavetuju sa svojim lekarom oko preporučenog dnevnog unosa tečnosti da ne bi došlo do preopterećenja organizma ukoliko višak ne može adekvatno da se ukloni iz organizma.

Prema tome - pijte barem 6 do 8 čaša vode dnevno, to je jedan od najjednostavnijih načina da održite zdravlje organizma i sprečite ili odložite pojavu raznih neprijatnih pojava i oboljenja.

Hvala na čitanju!

Vaša H.

2 comments:

  1. Super post , vrlo je koristan! U zadnje vrijeme pijem vode ko luda :D
    http://www.itsmissivana.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Super savjeti, ja često zaboravim piti vodu :D Trudim se u zadnje vrijeme to pojačati i vidim da je to dobra ide ja. Super post :D

    http://milasindinka.blogspot.com

    ReplyDelete